روانشناسی بیمار پروتز کامل

آگاه کردن بیماران پروتز کامل از مشکلات دنچر، از وظایف مهم همه دندانسازها و دندانپزشک‌هاست. روانشناسی بیماران پروتز کامل رو در ادامه بخونید
فهرست مطالب: روانشناسی بیمار پروتز کامل

روانشناسی بیمار پروتز کامل یکی از مهم‌ترین مسائلیه که باهاش روبرو میشید. البته روانشناسی هر بیماری ضرورت خودشو داره. و در حالت کلی میشه گفت روانشناسی سلامت برای هرکسی که با بیمار در تماس هستش لازم.

به جرات میشه گفت که حتی اگه بهترین و اصولی‌ترین دنچر رو هم برای بیمار بسازید، باز هم بیمار با مشکلاتی مواجه میشه.

در واقع، این موضوع غیر قابل انکاره و دونستن راه‌کارهای مناسب، برای هر دندانساز و دندانپزشکی ضروریه. به همین خاطر از ابتدای روند درمان، باید روانشناسی بیمار توی اولویت قرار بدید و مشکلات احتمالی رو باهاش درمیون بذارید. علاوه بر بیان مشکلات احتمالی به بیمار، باید دلگرمش کنید و برای ادامه روند درمان امیدواری بهش بدید.

  • مثلا از مزیت‌های دست‌دندان بهش بگید.
  • روش‌های رفع مشکلات پیش رو رو در اختیارش قرار بدید.
  • راه‌های استفاده بهتر از دنچر رو بهش یاد بدید.

و در کل باید برای بیماران پروتز کاملتون، یک دوست و روانشناس باشید. دوستی که یک روانشناس بیمار ماهر هستش و روانشناسی بیمارش کامل رو به بهترین شکل انجام میده.

دسته‌بندی بیماران پروتز کامل

به طور کلی بیماران در پذیرش پروتز به سه دسته تقسیم میشن:

✔️ افراد سخت گیر و نکته بین

✔️ افراد عادی و منطقی

✔️ بیماران بی تفاوت

بیاین باهم یه کوچولو ویژگی‌های هر کدوم از این بیماران پروتز کامل رو بررسی کنیم.

روانشناسی بیمار سخت‌گیر و نکته‌بین

سخت‌ترین کارِ دنیا بعد از کار توی معدن، سر و کله زدن با این دسته از بیمارانه. البته که چالش‌های خودشو داره. بیمارانی که اکثر اوقات حساسیت‌ زیادی به خرج میدن و از ریزترین جزئیات هم ایراد میگیرن.

روانشناسی بیماران پروتز کامل مصاحبه با بیمار

ایراداتی که شاید بشه بهشون گفت ایرادات بنی اسرائیلی! البته باید بهشون حق داد.

به هر حال قراره چندین سال با دست‌دندان دست و پنجه نرم کنن و انتظار دارن که دنچرشون حداقل ایراد رو داشته باشه. اما بعضی اوقات، روانشناسی این دسته از بیماران پروتز کامل یه موضوع کاملا روی اعصابه و از حوصله دندانساز  و دندانپزشک خارجه.

روانشناسی این مدل از بیمارها نکته خاصی نداره و نمیشه کاریش کرد. باید آستانه تحمل خودتون رو بالا ببرید و با صبر و حوصله با بیمار صحبت کنید😊

روانشناسی بیمارعادی و منطقی

اگه برای این افراد بر اساس منطق مشکلات احتمالیو بیان کنید، خیلی برخورد معقولی دارن و راحت میشه قانعشون کرد. به طبع، روند درمانیشون هم ساده‌ست. روانشناسی این افراد کار سختی نیست و بیشتر اوقات لذت‌بخش هم هست.

چون طرف مقابلتون فردیه که به حرف‌های شما فکر میکنه و اون رو توی ذهنش سبک سنگین میکنه و اگه منطقی بود، به راحتی می‌پذیره. خوشبخانه درحالت معمول، بیشتر بیماران پروتز کامل از همین دسته هستن.

بیمارانی که انرژی زیادی از شما نمیگیرن و قبل از بهانه آوردن، خوب به حرفتون گوش میکنن و میگن چشم😊

روانشناسی بیمار بی‌تفاوت

حتما شما هم از این نوع بیماران داشتید. بیمارانی که باید بهشون التماس کنی تا روند درمانشونو کامل انجام بدن تا مشکلات زیادی براشون پیش نیاد.

این افراد معمولا در بقیه موارد زندگیشون هم به همین شکل برخورد میکنن. پس نمیشه انتظار زیادی ازشون داشت.

برای روانشناسی بیمار توی این مدل مراجع کننده ها در واقع، باید قلق این افراد دستتون بیاد تا بتونید اون‌ها رو تشویق به ادامه روند درمانشون کنید.

این گروه از بیماران پروتز کامل هم مثل گروه اول، دردسرها و چالش‌های خاص خودش رو داره. چون طرف مقابل شما کسیه که خیلی از حرف‌های شما رو سرسری میگیره و بهشون عمل نمیکنه.

روانشناسی بیماران بی دندانی

یجورایی یه گوشش در و گوش دیگش دروازه‌ست!! خیلی اوقات هم الکی حرف شما رو تایید میکنن و میگن چشم دکتر اما این چشم گفتنشون همانا و آب از آب تکون نخوردن در رفتارشون همانا! توی روند درمان بیماران بی‌دندانی، همون اول باید بیمار رو روانشناسی کنید، نیازهاش رو بشنوید و به اونا فکر کنید.

رضایت بیمار مهمه و آگاه کردن او از مشکلات احتمالی پیش‌ رو مهم‌تر.

آگاه کردن بیمار از این موضوعات وظیفه هر دندانساز و دندانپزشکیه. طبق آمار و تجربه، فرآیند تحلیل لثه برای همه‌ی افراد بی‌دندانی اتفاق می‌افته و این اتفاق، باعث به وجود اومدن مشکلاتی مثل لقی پروتز و کاهش فانکشن جویدن در دنچرکامل میشه.

به همین خاطر، آشنا کردن بیمار با مشکلات احتمالی پروتز در همون اوایل روند معالجات، یکی از مواردیه که حتما باید مد نظر قرار بدید. مثلا اینکه

✔️ پروتز متحرک یک عضو مصنوعیه و به هیچ وجه جایگزین بافت طبیعی نمیشه. به عبارتی، نمیتونه وظیفه بافت کامل طبیعی رو به بهترین شکل انجام بده

✔️ موضوع بعدی که حتما باید اون رو با بیمار مطرح کرد، متفاوت بودن شرایط دهانی و جسمانی افراد مختلفه. چون معمولا بیماران میگن که اطرافیانشون از دست‌دندان استفاده کردن و هیچ مشکلی هم نداشتن.

بیان این جملات، آرامش خاطر بیشتری به بیمار میده.

چون عادت کردن به پروتز متحرک، یکی از مراحل خیلی مهم تو روند ساخت و تحویل پروتز به بیماره.

تکنیک‌های مصاحبه با بیماران پروتز کامل

به جرئت می‌تونیم بگیم که رمز موفقیت یه دندانساز یا دندانپزشک، تعامل و ایجاد ارتباط موثر و صمیمی با بیمارشه. که میشه همون روانشناسی بیمار که تا الان داشتیم با هم در موردش صحبت می کردیم برای همین، بهتره که توی جلسات اول، به بیمار فرصت بدید تا مشکلاتی که باعث شدن به شما مراجعه کنه رو بهتون بگه.

راستی یک کتاب جدیدا آوردیم با عنوان راهکار تحویل دست دندان حتما بخونیدش تا بتونید مشکل هایی که موقع تحویل دندان به بیمار و بعد تحویل دندان پیش میاد چجوری حلش کنید.

تا آخر این مقاله با ما همراه باشید تا رمز و راز موفقیت در این زمینه رو بهتون بگیم.

مطمئن باشید اگه چیزایی که میگیم رو رعایت کنید، بازخورد خیلی خوبی از بیمارتون می‌گیرید.😊

✔️اول از همه، شما باید بیمارتون رو از نظر ذهنی بـرای پذیرفتن دنچر آماده کنید. نه اینکه بیمار خودش ناگهانی با دنچر آشنا بشه، این خیلی مهمه!

✔️طرز فکر او در مورد پروسه درمانی، دندان مصنوعی، دنچری که قبلا داشته و… به شما توی این مسیر خیلی کمک میکنه.

✔️درمورد مسائل زیبایی مورد انتظار بیمار، پیش  خودتون  قضاوت  کنید که آیا چیزی که بیمار می‌خواد، با روش‌های علمی و صحیح ساخت پروتز و حتی روش‌های ترمیمی سازگاره یا نه.

✔️خیلی از افرادی که قبلا از دنچر استفاده میکردن، باورهای اشتباهی در مورد اون دارن.

شما باید با صبر و حوصله، اون باورها رو از ذهن بیمار بیرون کنید و باور درست رو بهش بدید.شما باید این حس بد رو ازش دور کنید.

✔️معمولا افرادی که مدت زمان طولانی دندان نداشتن، فکر  می‌کنن دنچری که داخل دهانشون قرار میدن خیلی بزرگه خب حق هم دارن. چون اونا خیلی وقته که دندان ندارن و دیگه سایز دندان‌های طبیعیشون رو فراموش کردن.

✔️از طرف دیگه، اگه بیمار قبلا از دندان مصنوعی غیر اصولی و نامناسب استفاده  کرده  باشه،  حس  ناخوشایندی  نسبت  به  دندان  مصنوعی جدیدش داره.

✔️آگاه کردن بیمار از سایز متناسب با فک خودش، باید یکی از گفت‌وگوهای مهم بین شما و بیمارتون در جلسات اول باشه.

✔️پذیرفتن پروتز دندانی،معمولا برای کسی که قبلا اون رو تجربه کرده نسبت به کسی که اولین بارشه، ساده تره. شما باید با صحبتاتون، فردی که تـاحالا دندان مصنوعـی نداشته رو مشتاق کنید.

در بیمار انگیزه ایجاد کنید

✔️در بیمار برای پروسه سخت درمان، انگیزه ایجاد کنید. میزان انگیزه بیمار در سرعت پذیرفتن پروتز مهمه. شما باید این انگیزه رو تقویت کنید و پرورشش بدید.

✔️به بیمار اطمینان بدید که نیازهاش رو درک می‌کنید اینکه بیمار حس کنه که از جانب شما درک میشه، خیلی به بهبود روند درمانش کمک میکنه.

✔️درنظر داشته باشید که نیازهای بیمار رو چه زمانی محدود کنید. به هرحال، ممکنه همه نیازهای بیمار منطقی نباشه و نشه رفعش کرد.

✔️ویژگی‌های شخصیتی بیمار رو مد نظر قرار بدید. بعضی وقتا، در برخورد با برخی افراد، لازمه که از ادامه روند درمان منصرف بشید.

در پایان، این نکات رو مد نظر قرار بدید

توی گفت‌وگویی که با بیمار دارید:

✔️شگفت‌زده نشید و حیرت نکنید. جوری برخورد کنید که انگار همه چیز طبیعیه.

✔️ابراز نگرانی بیش از حد نکنید. این موضوع استرس زیادی به بیمار وارد می‌کنه.

✔️اخلاق بیمار رو به هیچ وجه قضاوت نکنید. آدما باهم متفاوتن، آستانـه صبرتون رو بالا ببرید.

✔️از بیمار انتقاد نکنید مگه اینکه خیلی لازم باشه. برای انتقاد هم لحن دوستانه ای داشته باشید.

✔️وعده‌های کاذب به بیمار ندید.

✔️بیمار رو سرزنش یا تهدید نکنید.

✔️مشکلات خودتون رو با بیمار درمیون نذارید.

✔️کلام بیمار رو قطع نکنید. صبرکنید تا صحبتش تموم بشه.

✔️در مقابل بیمار، خودستایی نکنید.

✔️به هیچ وجه بیمار رو تحقیر نکنید.

✔️بیمار رو طرد نکنید. چون شما پناهگاه او هستید.

✔️سعی کنید بعضی از سوالا رو غیر مستقیم از بیمار بپرسید تا احساس شرمندگی نکنه.

✔️وقتی بیمار تمایلی به حرف زدن نداره، او رو تحت فشار قرار ندید.

✔️از دست بیمار اصلا عصبی نشید و با او بحث نکنید.

❗❗این نکته هم خیلی مهمه

✔️بذارید بیمار بیشتر حرف بزنه تا خودتون.

یادت نشه برای بقیه دوستات هم بفرستی

محصولات مرتبط

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
6 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها