به طور کلی، آکریل رو به دو صورت داخل آب یا Water Bath و داخل کوره خشک یا Oven Warm Air میپزن
اما روش اول، یعنی پخت آکریل توی آب مرسوم تره چون نتیجه بهتری داره و آکریل مقاوم تر و متراکم تر میشه پخت آکریل توی آب از نظر زمان پخت به سه دسته زیر تقسیم میشه
✔️ پخت سریع
✔️ پخت نرمال
✔️ پخت آهسته
انواع روشهای پخت آکریل
پخت سریع ( Fasting Curing ):
توی این روش، مفل رو توی آب سرد میذارن و حرارت رو به تدریج زیاد میکنن تا آب به نقطه جوش برسه. بعد، 25 تا 30 دقیقه صبر میکنن تا آکریل بپزه و بعد مفل رو از داخل آب در میارن.
پخت نرمال (Normal curing):
توی این روش پخت آکریل، اول مفل رو داخل آب سرد میذارن، بعد درجه حرارت رو آروم آروم به 68 تا 72 درجه سانتیرگراد میرسونن. مفل رو 1ونیم ساعت توی این دما نگه میدارن و بعد دمای آب رو به نقطه جوش خودش میرسونن. وقتی که به نقطه جوش رسید، نیم ساعت صبر میکنن و بعد مفل رو از داخل آب بیرون میارن.
❗این روش، متداولترین روش پخت آکریل.
پخت آهسته ( Slow Curing ):
این روش، بهترین روش پخت آکریل . چون عمل پلیمریزاسیون آکریل به خوبی انجام میشه و مونومر داخل آکریل کاملا آزاد میشه. اما پخت آکریل به این روش بین 9 تا 24 ساعت زمان میبره.
❗درجه حرارت مطلوب برای این روش، درجه حرارتیه که عمل پلیمریزاسیون آکریلی به بهترین شکل خودش انجام میشه. یعنی درجه حرارت بین 68 تا 72 درجه سانتیگراد.
نکات مهم پخت آکریل
نکتهی مهمی که در زمان پخت آکریل باید بهش دقت کردی اینه که مفلها باید داخل رکاب بسته شده باشن تا انبساط و انقباض آکریل در هنگام پخت مشکلساز نشه.
برای اینکه این انبساط و انقباض آکریل صدمهای به محتویات مفلها نزنه، پیشنهاد میکنیم از گیرههای دستی فنردار استفاده کنید.
وقتی هم که مفل رو داخل این گیرهها گذاشتید، باید طوری ببندیدشون که هم نیمههای مفل تطابق کامل داشته باشن، هم فنرها خاصیت فنری خودشون رو حفظ کنن.
❗یه نکته دیگه، مفل رو به هر روشی که پختید، بعد از پایان پخت باید اجازه بدید تا دمای مفل با دمای محیط یکی بشه.
چطوری مفلهارو سرد کنیم
بهترین راه سرد کردن مفلها اینه که توی همون آبی که پخته شده، اجازه بدید تا کم کم سرد بشه؛ اونم در طول شب. چون اگه یک دفعه وارد آب سرد بکنیدش، به آکریل شوک وارد میشه و احتمال پیچ و تاب برداشتن و تغییر فرم پروتز وجود داره.
اما اگه محدودیت زمانی داشتید، میتونید مفل رو از داخل آب جوش در بیارید، نیم ساعت صبر کنید و بعد برای 15 دقیقه اون رو داخل آب سرد بذارید. این روش خیلی بهتر از اینه که یکدفعه مفل داغ رو بندازید توی آب سرد. بعد از اینکه مفل رو سرد کردید، نوبت به خارج کردن پروتز از داخل اون میرسه.
خارج کردن پروتز از مفل
به خارج کردن پروتز از مفل میگن Deflasking وقتی که دمای مفل با دمای محیط یکی شد، مفل رو از داخل گیره دستی باز کنید. به کمک اسپاتول یا کاتر گچ، گچ نیمههای پایینی و بالایی مفلهارو از هم جدا کنید و با ضربات ملایم چکش، محتویات مفل رو خارج کنید.
با این ضربات، گچهای مفلگذاری از کست و پروتز جدا میشن ولی حواستون باید به اتصال پروتز با کست باشه. این اتصال باید حفظ بشه تا بعدا بشه اونو به آرتیکلاتور منتقل کرد.
دقت کنید ضرباتی که با چکش به مفل میزنید، در درازمدت باعث تغییر شکل اون میشه. پس باید خیلی آروم و با دقت این کار رو بکنید و حتما از یه مفل جوندار و با کیفیت استفاده کنید.
پیشنهاد ما، استفاده از مفل کرهای . میتونید ویدئو بررسی این مفل رو آخر همین مقاله ببینید
بعضی از تکنسینها برای اینکه گچ راحتتر از کست جدابشه، زمانی که میخوان مفلگذاری کنن، کست رو داخل ورقه آلومینیومی میپیچن. بعد از اینکه پروتز رو از مفل خارج کردید، باید اون رو توی آب نگهداری کنید و در فاصله بین کارهای مختلف بر روی اون، نباید در محیط خشک نگه داریدش
ممنونیم که تا پایان این مقاله با ما همراه بودید. امیدواریم که براتون مفید بوده باشه. خوشحال میشیم که نظرتون رو این پایین برامون بنویسید.😊❤️