چقدر با لحیم کاری در ارتودنسی آشنایی؟
میدونی برای چه مواردی توی ارتودنسی، لحیم کاری میکنن؟
یکی از مواردی که به لحیم کاری نیاز داره، ساخت فضانگهدار آرچه توی این مقاله بهت یاد میدیم که چطور برای ساخت یه فضانگهدار خوب توی ارتودنسی، لحیم کاری کنی. آخر این مقاله، هرچی که گفتیم رو به صورت ویدئو آموزشی هم برات گذاشتیم پس با ما همراه باش و لحیم کاری در ارتودنسی رو کامل یادبگیر😊❤️
فضا نگهدار آرچ چیست؟
فضانگهدار آرچ، یه دستگاه ارتودنسی چندمنظورهست که توانایی اعمال نیروهای مختلف رو داره. از این دستگاه برای حفظ فضای خالی استفاده میشه.از کاربردهای این فضا نگه دار میشه به حفظ قوس دهانی، اصلاح کراس بایت، رفع عادات نامطلوب دهانی و… اشاره کرد.
طراحی و ساخت انواع فضا نگهدار
طراحی آرچ بر اساس هدفی که داره، ممکنه متفاوت باشه. مثلا طراحی اون به منظور حذف عادات بد دهانی، با طراحی لینگوال آرچ یا پالاتال آرچ متفاوته.
بنابراین برای طراحی یه فضانگهدار آرچ، باید بررسیها و معاینات دقیقی انجام بشه و متناسب با نیاز بیمار و نوع تشخیص پزشک، طراحی انجام بشه.
فضانگه دارهای لینوگوال آرچ و پالاتال آرچ
دستگاه قوس زبانی یا لینگوال آرچ، نوعی دستگاه ارتودنسی ثابته.
در درجه اول، این دستگاه برای نگه داشتن فضای خالی که ناشی از افتادن دندانهای خلفی ثانویه شیری بوده طراحی شده.قوس لینگوال علاوه بر حفظ جای خالی دندانهای شیری، میتونه برای حفظ فاصله ناشی از کشیدن دندان هم استفاده بشه.مدت زمان استفاده از این فضانگهدارها معمولا کمتر از 2 سال تخمین زده میشه.
این وسیله ارتودنسی جزء قطعات غیرفعاله. چون هیچ چیز فعالی مثل پیچ یا فنر سپرینگ نداره.
مراحل ساخت فضا نگهدار لینگوال آرچ
- قالبگیری
- ساخت کست
- انتخاب بند و ابزار آلات مورد نیاز
- طراحی و ساخت آرچ
- لحیم کاری سیم ارتودنسی
- نصب و چسباندن آرچ در دهان بیمار
خب، بریم سراغ یه توضیح مختصر در مورد هر کدوم از این مراحل
1.قالبگیری
برای اینکه قالبگیری و تشخیص بندلوپ رو با دقت بالا و به سادگی انجام بدید، میشه به کمک کش الاستیک ارتودنسی، فاصله کافی برای بندلوپ رو ایجاد کنید و بعدش قالبگیری کنید.
این فاصله رو میشه دو یا سه روز قبل از زمان قالبگیری، با انداختن الاستیک به دور دندان ایجاد کنید. از طرفی، میتونید قالبگیری رو با همون بند مشخص شده انجام بدید.
2.ساخت کست
برای ریختن قالب باید از گچ سخت استفاده کنید، مثل گچ استون، گچ مولدانا یا گچ مخصوص ارتودنسی. دقت کنید که به هیچ وجه از گچهای نرم برای ساخت کست استفاده نکنید!
نکته کنکوری: کست گچی رو توی ترکیب آب و صابون بخوابونید تا استحکام خوبی پیدا کنه.
3.انتخاب بند و ابزار آلات مورد نیاز
انتخاب بند مناسب خیلی مهمه. حتما باید توی انتخاب بند به فضای خالی بند لوپ با سمان، برای چسبوندن اون دقت کنید. بندی مناسب این فضانگهداره که با آناتومی و سایز دندان مشخص شده تطابق کامل داشته باشه. بعد از اینکه بند رو انتخاب کردید، پیشنهاد میکنیم که یه سایز بزرگترش رو بردارید.
قطعات و ابزار های مورد نیاز
✔️برای ساخت یه فضانگهدار آرچ، به یه پلایر لوپر برای انحنا دادن به لوپ میانی و یه پلایر آدامز (سه شاخ) برای ایجاد زاویههای تیز نیاز دارد.
این پلایرها رو میتونید از فروشگاه ما تهیه کنید 👈 خرید پلایر لوپر و خرید پلایر آدامز درجه یک
✔️سیم ارتونسی 0.9 یا 1 میلیمتر
✔️بند لوپ (بند اطفال)
✔️تورچ گازی یا شعله اتمی
✔️سیم لحیم نقره (سیم لحیم ارتودنسی)
✔️بوراکس لحیم کاری
✔️و ابزارهای مناسب برای تراش و پرداخت: مثل فرز کارباید، نمد و رژ پرداخت نیاز دارید.
همچنین ببینید: نحوه پالیش صحیح دنچر
4.طراحی و ساخت آرچ
- طرح پیشنهادی آرچتون رو روی کست با مداد علامت بزنید.
- این طرح رو معمولا دندانپزشک ارائه میکنه و تکنسین دندانساز توی لابراتوار اجرا میکنه.
- مشخص کنید که کجا میخواید لوپ بذارید.
- معمولا این لوپ رو توی مرکز کام میذارن.
- یه تیکه سیم ضخیم ارتودنسی مثل سیمهایی با قطر 0.9 یا 1 رو انتخاب کنید و مرکزشون رو علامت بزنید.
- علت اینکه میگیم از سیم ضخیم استفاده کنید، اینه که این سیمها بعد از چسبوندن توی دهان بیمار تغییرشکل نمیدن یا اینکه تغییر شکلشون پایینترین حد ممکنه.
- به کمک یک پلایر، سیمو شکل بدید تا انتهای سیم با بندلوپ کاملا مماس بشه.
- این ناحیه مماس محل لحیم سیم به بند لوپه.
یه مقاله با آموزش تصویری بهتون معرفی کنیم که فرم دادن به سیمهارو به سادهترین شکل توضیح داده باشه؟
پس این مقاله رو حتما بخونید: مگه میشه اینقد راحت آدامز کلاسپ ساخت؟
به این موضوع دقت کنید که سیمها حداقل یک میلیمتر با بافت نرم دهان فاصله داشته باشن و به هیچ وجه به بافت نچسبن. برای نگه داشتن آرچ توی این فاصله، میتونید از مومچسب با دمای ذوب بالا یا مقداری گچ استفاده کنید.
البته بعضی از لابراتوار ها از چسب یک دو سه استفاده میکنن که خیلی سریع میچسبه ولی خب اثرات اون بعد از اتمام کار ممکنه روی سیم باقی بمونه.
5.لحیم کاری سیم ارتودنسی
بریم سراغ لحیم کاری در ارتودنسی. قطعات و سیمها رو کاملا تمیز کنید. واسه این کار اولتراسونیک پیشنهاد خیلی خوبیه. مقداری خمیر فلاکس رو در محل اتصال سیم و بندلوپ قرار بدید.
این خمیر رو میتونید با بوراکسِ لحیمکاری و مقداری آب هم درست کنید. خمیر بوراکس باعث میشه سیم لحیم تون اکسید نشه و لحیمکاری یکدست و یکنواختی داشته باشید.
بقیه اجزا رو با گِل سرد یا پنبه خیس بپوشونید تا حرارت بهشون آسیبی وارد نکنه. خب، با استفاده از شعله پرفشار مثل شعله تورچ، محل اتصال رو کمی داغ کنید. سیمهای لحیم نقره با حرارت تورچ به راحتی ذوب میشن و نیازی به هوا برش نیست. سیم لحیم به محل اتصال نزدیک کنید و بهش حرارت بدید تا ذوب شه. پیشنهاد میکنیم از یک سمت این کارو انجام بدید.
نوک آبی شعله رو باید در حدود 5 میلیمتری سیم نگه دارید. این فاصله، بهترین حرارت برای لحیم کاری در ارتودنسی و دمای مطلوبی واسه این کار داره. شعله رو در یک محل متمرکز کنید.
چون اگه محل اتصال سرد بشه و مجدد ذوبش کنید مواد اضافی یا اکسید در محل لحیمکاریتون تشکیل میشه. واسه سرد کردن این نقاط میتونید آرچتونو داخل آب سرد قرار بدید.
بعد از لحیمکاری و سرد شدن اون، نقاط برجسته و اضافیِ لحیمکاری با یه فرزِ کارباید تراش بدید تا یه وقت. زبان بیمارتون رو آزرده نکنه. تو مرحله آخر هم با استفاده از پودر یا رژ پرداخت، فضا نگهدارتون رو صاف و صیقلی کنید تا برق بیفته.
6. نصب و چسباندن ارچ در دهان بیمار
بعد از پالیش و پرداخت، نوبت میرسه به نصب آرچ داخل دهان. برای نصب آرچ، با دو تا انگشت روی آرچ یکم فشار بدید. به این موضوع دقت کنید که قسمتی از کاسپها که دیده میشه، نسبت به بند توی هر قسمت برابر باشه.
و اینکه بعد از سمانکاری اطمینان از سفت شدن آرچ، حتما مطمئن بشید که آرچ با بافت دهان 1 تا 1.5 میلیمتر فاصله داشته باشه.خب امیدواریم که این مقاله براتون مفید بوده باشه. هرچی که تا اینجا درموردلحیم کاری در ارتودنسی گفتیم رو میتونید توی ویدئوی زیر ببینید.
یادتون نره به این مقاله امتیاز بدید. دوستون داریم😊❤️